Sastojci:
Prvo pripremite nadjeve.
1. Mak
• 200g maka
• 200 ml mlijeka
• 50 g grozdica
• 50 g secera
• prstohvat cimeta i oko 50 ml ruma
Grožđice potopite u rumu i ostavite da upiju tekućinu (oko pola sata). Maku dodajte šećer, grožđice (s rumom), cimet. Mlijeko zagrijte do vrenja i prelijte mak, promiješajte da dobijete mazivu smjesu.
2. Jabuke
• 700 g ribanih jabuka
• 50 g šećera
• prstohvat cimeta
• 50 g grožđica
Jabuke očistite i naribajte. Dodajte im šećer, cimet, grožđice i promiješaje.
3. Sir
• 500 g svježeg sira
• 3 jaja
• prstohvat soli
• 50 g maslaca
• 4-5 žlica šećera (po okusu)
• 1 limun – sok i korica
Svježem siru dodajte lagano izmućena jaja, sol, omekšali maslac, šećer i limun. Dobro promiješajte da se sjedini.
4. Orasi
• 150 g mljevenih oraha
• 50 g šećera
• 1 lica ekstrakta od vanilije
• 50 g maslaca
Orasima dodajte šećer, ekstrakt od vanilije i omekšali maslac. Dobro promiješajte da smjesa postane maziva. Ako je presuha, dodajte još maslaca ili malo mlijeka (da bude smjesa poput mokrog pijeska).
Premaz:
2 jaja
1 žličica ekstrakta od vanilije
5 žlica šećera
400 ml kiselog vrhnja
Jaja izmutite lagano i dodajte sve sastojke. Promiješajte. Ako premaza ponestane tijekom izrade, napravite još.
Slaganje:
Tepsiju premažite maslacem ili obložite papirom za pečenje. Na dno stavite jednu koru, u tankom sloju premažite prvo vodom, zatim uljem. Na tu koru stavite drugu koru, premažite uljem u tankom sloju i ravnomjerno rasporedite premaz (također u tankom sloju, nekoliko žlica). Na premaz stavljate prvi nadjev (nije važno da idete tim redoslijedom, samo naizmjence stavljajte tamni pa svijetli nadjev itd. da se vidi razlika u bojama). Nakon što ste stavili nadjev, nastavljate postupak – prva kora –> ulje i voda –> druga kora –> ulje i premaz –> nadjev.
Nadjev možete iskoristiti sav za jedan sloj, a možete i podijeliti na dva dijela pa raditi duple slojeve, ali onda će vam trebati i više kora za štrudlu.
Kad ste napravili gibanicu, zadnju koru također premažite premazom i posipajte listićima maslaca (oko 50 g maslaca narežite na listiće). Cijelu gibanicu skroz do dna izbodite vilicom na nekoliko mjesta (da se ravnomjerno peče) i pecite na 170°C do 1 sat (da pozlati). Ako se digne tijekom pečenje, samo lagano izbodite još koju rupu vilicom i splasnut će.
- 1 pakiranje kora za štrudle (10 listova)
- 4 nadjeva (opisano dolje)
- premaz (opisano dolje)
- voda, ulje
- maslac
Prvo pripremite nadjeve.
1. Mak
• 200g maka
• 200 ml mlijeka
• 50 g grozdica
• 50 g secera
• prstohvat cimeta i oko 50 ml ruma
Grožđice potopite u rumu i ostavite da upiju tekućinu (oko pola sata). Maku dodajte šećer, grožđice (s rumom), cimet. Mlijeko zagrijte do vrenja i prelijte mak, promiješajte da dobijete mazivu smjesu.
2. Jabuke
• 700 g ribanih jabuka
• 50 g šećera
• prstohvat cimeta
• 50 g grožđica
Jabuke očistite i naribajte. Dodajte im šećer, cimet, grožđice i promiješaje.
3. Sir
• 500 g svježeg sira
• 3 jaja
• prstohvat soli
• 50 g maslaca
• 4-5 žlica šećera (po okusu)
• 1 limun – sok i korica
Svježem siru dodajte lagano izmućena jaja, sol, omekšali maslac, šećer i limun. Dobro promiješajte da se sjedini.
4. Orasi
• 150 g mljevenih oraha
• 50 g šećera
• 1 lica ekstrakta od vanilije
• 50 g maslaca
Orasima dodajte šećer, ekstrakt od vanilije i omekšali maslac. Dobro promiješajte da smjesa postane maziva. Ako je presuha, dodajte još maslaca ili malo mlijeka (da bude smjesa poput mokrog pijeska).
Premaz:
2 jaja
1 žličica ekstrakta od vanilije
5 žlica šećera
400 ml kiselog vrhnja
Jaja izmutite lagano i dodajte sve sastojke. Promiješajte. Ako premaza ponestane tijekom izrade, napravite još.
Slaganje:
Tepsiju premažite maslacem ili obložite papirom za pečenje. Na dno stavite jednu koru, u tankom sloju premažite prvo vodom, zatim uljem. Na tu koru stavite drugu koru, premažite uljem u tankom sloju i ravnomjerno rasporedite premaz (također u tankom sloju, nekoliko žlica). Na premaz stavljate prvi nadjev (nije važno da idete tim redoslijedom, samo naizmjence stavljajte tamni pa svijetli nadjev itd. da se vidi razlika u bojama). Nakon što ste stavili nadjev, nastavljate postupak – prva kora –> ulje i voda –> druga kora –> ulje i premaz –> nadjev.
Nadjev možete iskoristiti sav za jedan sloj, a možete i podijeliti na dva dijela pa raditi duple slojeve, ali onda će vam trebati i više kora za štrudlu.
Kad ste napravili gibanicu, zadnju koru također premažite premazom i posipajte listićima maslaca (oko 50 g maslaca narežite na listiće). Cijelu gibanicu skroz do dna izbodite vilicom na nekoliko mjesta (da se ravnomjerno peče) i pecite na 170°C do 1 sat (da pozlati). Ako se digne tijekom pečenje, samo lagano izbodite još koju rupu vilicom i splasnut će.