Sastojci i priprema:
Za tijesto:
6 dkg maslaca
1 jaje po potrebi
brašno prema potrebi
masnoće
Za nadjev:
1/4 kg mekog (slatkog) kajmaka
1/4 kg badema ili oraha
oko 2 dcl mlijeka
Za šećerni sirup:
1/2 kg šećera
1/2 l vode
Način pripreme:
1. Zamijesite tijesto i razvaljajte tijesto u dva lista. Tijesto savijte na valjak za tijesto i od njega napravite cijevi od tijesta i ostavite da se osuši preko noći.Neki tijesto suše i po nekoliko dana.
2. Suho tijesto skinite s valjka i narežite na komade dužine 10-12 cm. Složite u namašćenu tepsiju i pecite tako da ih u tepsiji okrećete kako bi sa svih strana dobili lijepu boju.
3. Pripremite nadjev od slatkog kajmaka i tučenih (mljevenih) badema ili mljevenih oraha skuhajte u mlijeku.
4. Pripremite šećerni sirup (šerbet).
5. Kada je tijesto pečeno, prelijte ga šećernim sirupom, ohladite ga i onda nadjevajte pripremljenim nadjevom. Uz dužno postovanje autoru moglo bi se puno vise objasniti .. I onda krenem u potragu preko svoje stranice i obradujem se što su se uključili ljubitelji stranice pa dobijem nekoliko linkova o baklavama i jedan isti recept dva puta i iskustvo jedne gospođe koja ih je radila pa evo i tog drugog recepta:
Drugi recept:
1 ipol kg brašna
2 fildžana ulja
2 jaja (za jufku)
1,1/2 kg šećera
čaša nišeste
3/4 kg slatkog kajmaka
1/5 kg badema
10 bjelanaca posebno
nekoliko čorbenih kašika šećera
300 g masla
Priprema:
U brašno uliti fildžan ulja,dva jaja,pola kašikice soli pa tijesto zamjesimo da se ne lijepi. Tijesto podijeliti u loptice i svaku lopticu namastiti i pokriti da odstoji. Za ovu baklavu mora se pripremiti toliko oklagija koliko će biti jufki. Obično od ove mjere ispadne 6-8 jufki. Loptice opet malo premjesiti, pouljiti i ostaviti da odstoje.
Pri razvijanju jufke presipati nišestom i samo malo rukama rastanjiti jer sve ostalo se radi oklagijom. Razvijene jufke ostaviti da se malo prosuše da se ne bi lijepile pa ih pažljivo namotavati na oklagiju i ostaviti da se još malo suše ali se ne smiju presušiti. Čistim žiletom rezati jednake dijelove dužine desetak cm i skidati sa oklagije .Svaki dio umočiti u vruće maslo i redati po tepsiji. Peći ih na veoma blagoj temperaturi otprilike četvrt sata jer ne smiju potamniti a i stim da masno tijesto brzo gori. Moraju se više sušiti nego peći. U međuvremenu pripremiti agdu kao za svaku baklavu, gotovu agdu izliti u dublji širok sud i stavljati dzandare u hladnu agdu da stoje i da se dobro natope.
Fil:
Bademe preliti sa vrelom vodom skinuti im kožicu i propržiti ih na tavi da dobiju zlatnožutu boju. Poslije bademe samljeti.
Bjelanaca umutit sa nekoliko kašika šećera da se dobije gusta masa pa u bjelance dodati slatki kajmak i miješati dok se ne izjednači. Zatim dodati bademe.
Pažljivo vaditi džandare i puniti ih kahvenom kašikicom. Poredati na pladanj. Sad bi rekla i moje iskustvo…Ako je pođete praviti morate imato dosta strpljenja i nemojte se ni malo razočarati ako vam ne uspije kako bi vi željeli, za baklavu treba dosta vremena, dosta strpljenja dok se ne nauči jer najmanji problem je razviti jufke i namotati na oklagije…Poslije toga tek ima posla. Sigurno ću joj se ponovo vratiti i opet ne očekujem potpune rezultate, treba još vremena u onom tehničkom dijelu oko skidanja jufke sa oklagije a ostalo je išlo bez problema
Za tijesto:
6 dkg maslaca
1 jaje po potrebi
brašno prema potrebi
masnoće
Za nadjev:
1/4 kg mekog (slatkog) kajmaka
1/4 kg badema ili oraha
oko 2 dcl mlijeka
Za šećerni sirup:
1/2 kg šećera
1/2 l vode
Način pripreme:
1. Zamijesite tijesto i razvaljajte tijesto u dva lista. Tijesto savijte na valjak za tijesto i od njega napravite cijevi od tijesta i ostavite da se osuši preko noći.Neki tijesto suše i po nekoliko dana.
2. Suho tijesto skinite s valjka i narežite na komade dužine 10-12 cm. Složite u namašćenu tepsiju i pecite tako da ih u tepsiji okrećete kako bi sa svih strana dobili lijepu boju.
3. Pripremite nadjev od slatkog kajmaka i tučenih (mljevenih) badema ili mljevenih oraha skuhajte u mlijeku.
4. Pripremite šećerni sirup (šerbet).
5. Kada je tijesto pečeno, prelijte ga šećernim sirupom, ohladite ga i onda nadjevajte pripremljenim nadjevom. Uz dužno postovanje autoru moglo bi se puno vise objasniti .. I onda krenem u potragu preko svoje stranice i obradujem se što su se uključili ljubitelji stranice pa dobijem nekoliko linkova o baklavama i jedan isti recept dva puta i iskustvo jedne gospođe koja ih je radila pa evo i tog drugog recepta:
Drugi recept:
1 ipol kg brašna
2 fildžana ulja
2 jaja (za jufku)
1,1/2 kg šećera
čaša nišeste
3/4 kg slatkog kajmaka
1/5 kg badema
10 bjelanaca posebno
nekoliko čorbenih kašika šećera
300 g masla
Priprema:
U brašno uliti fildžan ulja,dva jaja,pola kašikice soli pa tijesto zamjesimo da se ne lijepi. Tijesto podijeliti u loptice i svaku lopticu namastiti i pokriti da odstoji. Za ovu baklavu mora se pripremiti toliko oklagija koliko će biti jufki. Obično od ove mjere ispadne 6-8 jufki. Loptice opet malo premjesiti, pouljiti i ostaviti da odstoje.
Pri razvijanju jufke presipati nišestom i samo malo rukama rastanjiti jer sve ostalo se radi oklagijom. Razvijene jufke ostaviti da se malo prosuše da se ne bi lijepile pa ih pažljivo namotavati na oklagiju i ostaviti da se još malo suše ali se ne smiju presušiti. Čistim žiletom rezati jednake dijelove dužine desetak cm i skidati sa oklagije .Svaki dio umočiti u vruće maslo i redati po tepsiji. Peći ih na veoma blagoj temperaturi otprilike četvrt sata jer ne smiju potamniti a i stim da masno tijesto brzo gori. Moraju se više sušiti nego peći. U međuvremenu pripremiti agdu kao za svaku baklavu, gotovu agdu izliti u dublji širok sud i stavljati dzandare u hladnu agdu da stoje i da se dobro natope.
Fil:
Bademe preliti sa vrelom vodom skinuti im kožicu i propržiti ih na tavi da dobiju zlatnožutu boju. Poslije bademe samljeti.
Bjelanaca umutit sa nekoliko kašika šećera da se dobije gusta masa pa u bjelance dodati slatki kajmak i miješati dok se ne izjednači. Zatim dodati bademe.
Pažljivo vaditi džandare i puniti ih kahvenom kašikicom. Poredati na pladanj. Sad bi rekla i moje iskustvo…Ako je pođete praviti morate imato dosta strpljenja i nemojte se ni malo razočarati ako vam ne uspije kako bi vi željeli, za baklavu treba dosta vremena, dosta strpljenja dok se ne nauči jer najmanji problem je razviti jufke i namotati na oklagije…Poslije toga tek ima posla. Sigurno ću joj se ponovo vratiti i opet ne očekujem potpune rezultate, treba još vremena u onom tehničkom dijelu oko skidanja jufke sa oklagije a ostalo je išlo bez problema