01

TORTA "BIJELI ANĐEO "

Sastojci:
Za kore
15 bjelanjaka
18 kasika secera
6 kasika mljevenih oraha
9 kasika sjeckanih oraha
3 kasike soka od limuna


Fil I
2 dcl mlijeka
300 g mljevenih oraha
100 g cokolade

Fil II
15 zumanjaka
10 kasika secera
350 g putera

Fil III
2 banane
Sok od 1 limuna
Za dekoraciju
3 kesice slaga

Priprema:
U odgovarajucoj posudi umutiti 5 bjelanjaka u cvrst snjeg, sipati 1 kasiku soka od limuna, pa postepeno dodavati 6 kasika secera. Zatim masi dodati 2 kasike mljevenih i 3 kasike sjeckanih oraha i sve promjesati varjacom. Postupak ponoviti jos 2 puta.

Okrugli kalup za torte prekriti papirom za pecenje, sipati pripremljenu masu i peci u zagrijanoj pecnici 45 minuta na 150 ° C. Na isti nacin ispeci jos dvije kore.


Fil I
Mljevene orahe preliti kljucalim mlijekom. Cokoladu posebno otopiti, sjedinjiti sa poparenim orasima i dobro izmjesati.

Fil II
Zumanca i secer kuhati na pari oko 10 minuta pa skloniti sa ringle i ostaviti da se masa ohladi. Puter pjenasto umutiti i sjediniti s ohladjenom masom od zumanjaka i dobro izmjesati.

Fil III
Banane ispasirati i preliti sokom od limuna

Finalni postupak
Sva tri pripremljena fila sjedinjiti i dobro izmjesati kako bi se dobila kompaktna masa. Slag umutiti prema uputstvu s kesice. Prvu koru premazati 1/3 fila, preko fila nanjeti 1/3 slaga postupak ponavljati dok se ne utrosi sav materijal.

04